Απόστολος Παπαγιαννόπουλος - Το Πέρασμα του Λαιμού

Image: 

«Το «πέρασμα» του Λαιμού»
(Ιστορικό μυθιστόρημα)
    Ανάμεσα στη Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα , αμέσως μετά το χωριό Λαιμός , υπάρχει ένα στενό «πέρασμα» που οδηγεί στα ελληνο-αλβανικά σύνορα . Ο πανέμορφος αυτός τόπος είναι γεμάτος με πολλές και συνταρακτικές ιστορικές μνήμες αφού στο παρελθόν , και ιδιαίτερα στο Βυζάντιο , είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία . Αλλά και στον πρόσφατο Εμφύλιο συνέβησαν εκεί γεγονότα που καταγράφηκαν ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη καθώς συνδέονται με το αιματηρό τέλος του αδελφοκτόνου σπαραγμού .
Τον τόπο αυτό επέλεξαν δύο φίλοι – υπερήλικες τώρα πια – ένας πρώην καπετάνιος και ένας στρατηγός σε αποστρατεία , για να εξορκίσουν το κακό και να απαλλαγούν από τις εφιαλτικές ερινύες που τους καταδιώκουν .
   Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα , σε ιστορικά ντοκουμέντα και αδιάσηστα στοιχεία αλλά και σε προσωπικές εμπειρίες και έρευνες του συγγραφέα στην Ελλάδα και στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. 
 Μία παρέα , η «παρέα της Τετάρτης» όπως ονομάστηκε , πραγματοποίησε μία εκδρομή στις Πρέσπες , εκεί όπου στο παρελθόν έγιναν φοβερές και πολύνεκρες μάχες στα τέλη του οδυνηρού Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα . Το γεγονός έδωσε τη δυνατότητα στους  δύο φίλους που βρέθηκαν τότε αντιμέτωποι στον πόλεμο , να θυμηθούν τη δραματική εκείνη περίοδο για τους εαυτούς τους και για ολόκληρη τη χώρα .
 Η επίσκεψη στον ιστορικό αυτό τόπο έγινε αιτία να ξαναζήσουν εκείνα τα χρόνια , να θυμηθούν τι πέρασαν προ και μετά τον Εμφύλιο και να απαλύνουν τα ψυχικά τραύματα που άφησε ο αδελφοκτόνος σπαραγμός στις καρδιές τους .   
  Τελικά όμως , επιστρέφοντας από την εκδρομή πίσω στην πόλη , είχαν ξεπεράσει όλα τα ψυχικά φράγματα που είχαν ορθωθεί ανάμεσά τους . Είχαν κυριολεκτικά αναγεννηθεί αν και πολλά χρόνια είχαν προστεθεί στις πλάτες τους .
 Χώρισαν περισσότερο από φίλοι , με αγάπη και εκτίμηση ο ένας για τον άλλο αφού είχαν πραγματικά εξορκίσει το κακό που βάραινε την ψυχή τους για χρόνια  …

Rights: 
Available